OV1
In opleidingsvorm 1 (OV1) worden jongeren met een matig tot ernstige verstandelijke beperking (type 2) voorbereid op een zo zelfstandig mogelijk leven in een beschermde leefomgeving.
We hebben 3 verschillende klasprofielen:
- leefklas
- groeiklas
- trajectklas


De leefklas
Onze leefklas is een verticale klasgroep die bestaat uit leerlingen die gedurende een langere periode in deze klas blijven.
De dagstructuur wordt zowel klassikaal als individueel gevisualiseerd naar de noden van de individuele leerling.
In de leefklas richten we ons bewust op de zelfredzaamheid, via de zintuigen gaan we ontdekken en leren.
- Stimuleren van de ontwikkeling van een eigen ‘ik’
- Stimuleren en ondersteunen van communicatie
Omdat dit een verticale klas is, en de leerlingen vaak een langere periode in de leefklas blijven, wordt het aanbod jaarlijks herbekeken. Door ondersteuning van een kinesist en een logopedist kan er meer op maat van elke leerling gewerkt worden.
De groeiklas
De leerlingen van onze groeiklas hebben een grote nood aan structuur en voorspelbaarheid. Daarom wordt de dagstructuur klassikaal en individueel gevisualiseerd.
We bieden groepsactiviteiten aan met een mogelijkheid tot een individuele invulling. We werken themagericht, de leerlingen ontdekken de wereld rondom zich, we stimuleren de zelfredzaamheid en oefenen functionele schoolse vaardigheden (taal, getalbegrip, woorden herkennen,…).
Huishoudelijke vaardigheden gaan we aanleren en inoefenen zoals winkelen en koken. Tijdens werkmomenten gaat de individuele leerling nieuwe of aangeleerde taakjes zelfstandig leren afwerken. We stimuleren de werkvaardigheden (Praktijk Op Verplaatsing) en proberen tijdens de lessen ook altijd ervaringsgericht te werken met praktische en maatschappelijke thema’s.


De trajectklas
In de trajectklas stimuleren we de zelfredzaamheid, we gaan onze sociale vaardigheden verder uitbouwen en ervaringsgericht werken met praktische en maatschappelijke thema’s.
In de trajectklas gaan we de werkvaardigheden, persoonlijke en maatschappelijke zelfredzaamheid verder trainen ter voorbereiding van begeleid werken (externe praktijk) of sociaal maatschappelijke training in een dagcentra.
In de trajectklas leren de leerlingen zoveel mogelijk praktisch en functioneel werken. Op school passen we huishoudelijke activiteiten toe zoals winkelen en koken. Wat we verder nog aanleren in de trajectklas is het afwerken van nieuwe en aangeleerde taken. De klemtoon ligt op communicatie, zelfredzaamheid, huishoudelijke vaardigheden en functionele schoolse vaardigheden
